بازتاب انتخابات ایران در رسانه های خارجی-12/ رسیدن رقابتها به نقطه حساس/ انتقاد روحانی از رقبا
به گزارش ایرنا، تحلیل ها و گزارش های رسانه های مهم دنیا در کنار حجم انبوه شبکه های اجتماعی همچنان قابل توجه است که در این گزارش با عنوان دوازدهمین گزارش بازتاب انتخابات ایران در رسانه های خارجی، در ذیل می آید:
***خبرگزاری فرانسه: روحانی رقیبان انتخاباتی خود را «افراطی های خشن» معرفی کرد
خبرگزاری فرانسه گزارش داد: حسن روحانی رئیس جمهوری ایران روز دوشنبه در حمله به رقیبان محافظه کار (اصولگرا) خود گفت که دوره خشونت و افراط گرایی گذشته است.
این رسانه فرانسوی نوشت: روحانی در ورزشگاهی درهمدان درغرب ایران با اشاره به انقلاب اسلامی 1979(1357)گفت: مردم ایران یک بار دیگر اعلام خواهند کرد، کسانی را که در خلال 38 سال گذشته تنها خواستار اعدام و زندان بوده اند، تائید نمی کنند. ما به این منظور وارد رقابت دراین انتخابات شده ایم که به کسانی که مرتکب خشونت و افراط گرایی می شوند بگوییم که دوره شما پایان یافته است.
خبرگزاری فرانسه افزود:«روحانی که مخالفان و رقیبان محافظه کار(اصولگرا) ، از وی به شدت انتقاد می کنند، با رقابت سرسختانه برای انتخاب شدن دوباره در انتخابات 19 مه (29 اردیبهشت ماه) روبروست. تحلیلگران معتقدند که پیروزی غیرمنتظره روحانی درانتخابات 2013 عمدتا به علت وعده وی برای بهبود آزادی های مدنی بود که در انتخابات سال جاری نیز دوباره به موضوع اصلی مبارزات وی تبدیل شده است.
این رسانه فرانسوی اضافه کرد: روحانی خطاب به رقیبانش گفت منطق شما به جز جلوگیری و ممنوعیت چیز دیگری نیست. جوانان ما مسیر آزادی را برگزیده اند. روحانی یک تهدید قدیمی را که اغلب به جناح تندرو منتسب می شود، مطرح کرد که آنها می خواهند مردان و زنان را در پیاده روها از هم جدا کنند.
خبرگزاری فرانسه نوشت: روحانی در حمله تندی به محمد باقر قالیباف شهردار تهران که از رقیبان اصلی وی به شمار می رود و بر اساس گزارش ها برای جداسازی جنسیتی در اداره های شورای شهر تحت نظر خود، تلاش کرده است، گفت: شما آنها را نمی شناسید، من آنها را می شناسم. آنها می خواستند پیاده روهای جداسازی شده را به همان صورتی ایجاد کنند که دستور جداسازی جنسیتی را در محل کار خود داده بودند. اما این ادعا توسط یکی از رقیبان روحانی تکذیب شد.
این رسانه فرانسوی تصریح کرد: دولت روحانی به رغم مهار تورم افسار گسیخته و دستیابی به توافق هسته ای با قدرت های جهانی که به بسیاری از تحریم ها پایان داد، نتوانست اقتصادکشور را در ابعاد گسترده راه اندازی کرده و رونق بخشد. بنابراین روحانی با تاکید بر پیشینه لیبرال خود با حمله به سازمان های امنیتی به علت مداخله در زندگی مردم، با زنانی که روسری های رنگارنگ بر سر داشتند، عکس گرفت که هنوز هم به رغم رایج شدن این وضع در بخش ها و محلات ثروتمند تر تهران، با مخالفت تندروها روبه رو هستند. قرار است روحانی روز سه شنبه در گردهمایی بانوان سخنرانی کند.
خبرگزاری فرانسه همچنین به نقل از روحانی گفت: ما در 19 مه (29 اردیبهشت ماه) به پای صندوق های رای خواهیم رفت تا مردان نجیب خود را به جامعه بازگردانیم.
*** آسوشیتدپرس: «روحانی به پیشینه رقیب انتخاباتی خود حمله کرد»
خبرگزاری آسوشیتدپرس نوشت:«حسن روحانی رئیس جمهوری ایران روزدوشنبه گفت که رای دهندگان درانتخابات ریاست جمهوری هفته آینده، کسی را که تنها بااعدام وحبس آشنایی داشته است،نمی خواهند.»
این خبرگزاری آمریکایی از دوبی در امارات متحده عربی نوشت: «این سخنان روحانی انتقاد آشکاری از رقیب تندروی وی به شمار می رود که مدت ها قاضی بوده است.»
خبرگزاری آسوشیتدپرس بااستناد به گزارش خبرگزاری های داخلی مبنی براینکه روحانی دراین سخنرانی انتخاباتی از هیچ یک از رقیبان انتخاباتی خود نام نبرد، افزود:«روحانی به عنوان یک نامزد میانه رو که برای بهبود روابط با غرب و برقراری آزادی بیشتر در داخل ایران تلاش می کند، قصد دارد برای دومین بار در انتخابات ریاست جمهوری پیروز شود. هر چند دولت وی در سال 2015 موفق به دستیابی به یک توافق بی سابقه و برجسته هسته ای با قدرت های جهانی شد، اما تلاش وی برای گسترش آزادی ها با مقاومت شدید جناح تندرو روبه رو شده است.»
آسوشیتدپرس اضافه کرد: روحانی در همین سخنرانی با انتقاد کم سابقه و در عین حال غیرآشکار گفت کسانی که از بودجه و پول همگانی که برای حفظ امنیت مردم در اختیار آنها گذاشته شده استفاده می کنند، نباید ناامیدی و یاس پخش کنند.
این رسانه غربی اضافه کرد:«روحانی همچنین بااشاره به یک نهاد خیریه تحت مدیریت رئیسی که برموقوفه های زیاد وشرکت های چند پیشه تجاری نظارت دارد، این پرسش را مطرح کرد که آیا این نهاد تاکنون مالیاتی به دولت پرداخت کرده است؟رئیسی روز یکشنبه گفته بود این نهاد خیریه به دستور آیت الله خمینی (ره) رهبر فقید انقلاب 1979 ایران و نخستین رهبر ارشد این کشور، از پرداخت مالیات معاف شده است. به گفته رئیسی، آنچه این بنیاد در اختیار فقیران قرار می دهد، معادل چهار برابر مقداری مالیاتی است که باید بپردازد.»
***رویترز: نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری ایران بر سر اقتصاد نزاع می کنند
خبرگزاری رویترز نوشت: در حالی که داوطلبان مقام ریاست جمهوری ایران بر سر مسائل اقتصادی مشاجره می کنند، (دونالد) ترامپ (رئیس جمهوری آمریکا) فشارها را بر ایران تشدید خواهد کرد.
این خبرگزاری افزود: سفر رسمی روحانی به معدن زغال سنگ در شمال ایران برای دیدار با خانواده های سوگوار و داغدیده از انفجار هفته گذشته این معدن به شعارهای اعتراضی به دیگر حوزه ها و مسایل نیز مانند استانداردهای ضعیف ایمنی، تاخیر در پرداخت دستمزدها، پوشش ضعیف بیمه ای و بی کاری فصلی، گسترش یافت.
رویترز افزود: رسانه های حامی رقیبان محافظه کار روحانی که بارها وی را به عدم اجرای وعده هایش در باره ایجاد اشتغال و رشد متهم می کنند که گفته بود در پی توافق بی سابقه هسته ای اجرا خواهد شد، این فیلم را در ابعاد گسترده ای در رسانه های اجتماعی منتشر کردند.
این رسانه انگلیسی اضافه کرد: شعارهای آنان مانند شعارهای معترضانی که سخنرانی انتخاباتی اول مه (11اردیبهشت) رئیس جمهوری را در مرقد آیت الله (امام) روح الله خمینی (ره) فقید برهم زدند و در آن اختلال ایجاد کردند، تند و تهاجمی بود. این شعارها انعکاس شعارهای مبارزه گسترده تر انتخاباتی بود که رقیبان روحانی در آن بر نحوه اداره کردن اقتصاد توسط وی متمرکز شده اند که با نرخ بالای بیکاری، قیمت های پائین نفت، رشد آهسته در خارج از بخش نفت خام و همچنین دشمن غیرقابل پیش بینی تازه ای در آمریکا یعنی دونالد ترامپ رئیس جمهوری این کشور، تهدید می شود.
دراین گزارش آمده است: سعید لیلاز اقتصاددان حامی روحانی در تماس تلفنی از تهران به رویترز گفت: همه نتایج مثبت توافق هسته ای و لغو تحریم ها تحت الشعاع قیمت های پائین نفت قرار گرفته است.
رویترزادامه داد: توافق سال 2015 ایران با قدرت های جهانی برای محدود کردن فعالیت های هسته ای این کشور در برابر لغو تحریم ها که روحانی آن را برجسته ترین دستاورد خود می داند، تنها موجب شکوفایی کوتاه مدت اقتصادی شد. تورم در پی این توافق زیر نظر روحانی به سطح تک رقمی کاهش یافت و رشد واقعی تولید ناخالص داخلی تا 7.4 درصد رشد کرد. اما اقتصاد ایران که پایه هایش عمدتا بر صادرات نفت استوار بود، با سقوط بهای نفت از 104 دلار برای هر بشکه به 44 دلار، به شدت آسیب دید.
رویترز در ادامه با میان تیتر نفت و بیکاری در گزارش خود نوشت: رقیبان روحانی می گویند: وی به شدت بر روی تنش زدایی و نزدیک شدن با غرب حساب کرده بود، بیهوده برای سرمایه گذاری خارجی انتظار کشید و در داخل کشور اقدامات اندکی به منظور بهبود تولید ملی کرد.
این رسانه غربی ادامه داد: نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری شامل ابراهیم رئیسی که روحانی است و محمد باقر قالیباف شهرداری تهران، به نرخ بیکاری اشاره کرده اند که در سال گذشته (1395) با افزایش 1.4 درصدی نسبت به سال پیش از آن به 12.4 درصد رسید. دولت روحانی به رغم ایجاد 600 هزار شغل در سال گذشته، تنها توانست کمتر از نیمی از تازه واردان به بازار کار را جذب کند.
در ادامه این گزارش بیان شده است: پراتیبها ثیکر سردبیر بخش خاورمیانه و آفریقای اکونومیست اینتلیجنس یونیت به رویترز گفت: جمعیت زیاد و جوان ایران هم فرصت و هم چالش برای جمهوری اسلامی به شمار می رود. ایران که حدود 35 درصد جمعیت آن در سنین 15تا 29 سال قرار دارد، یکی از بالاترین نرخ های ثبت شده خواستار فرصت های ازدواج و بیکاری را در اختیار دارد.
رویترز تصریح کرد: روحانی هفته گذشته گفت « راه از بین بردن و بیکاری، جذب 140 میلیارد دلار سرمایه گذاری خارجی برای نوسازی بخش های نفت و گاز، ترابری و مخابرات پس از ده ها سال انزوای بین المللی است.» اما سرمایه گذاران خارجی هنوز در باره معامله یا سرمایه گذاری در ایران محتاط و در انتظار هستند تا ببینند که آیا ترامپ همانطور که در مبارزات انتخاباتی خود وعده داده بود، توافق هسته ای را پاره خواهد کرد یا نه؟
این رسانه انگلیسی تصریح کرد: صندوق بین المللی پول (آی آم اف) در سال جاری از بهبود چشمگیر (اقتصاد) ایران تقدیر کرد، اما خاطرنشان کرد که نگرانی درباره آینده توافق هسته ای، بی اعتمادی و بلاتکلیفی های تازه ای ایجاد کرده است که بهبود پیش بینی شده را تهدید می کند. واشنگتن پس از آزمایش های موشک بالستیک تهران، ایران را زیر نظر قرار داده، تحریم های تازه ای علیه آن وضع کرده و به بررسی و تجدیدنظر در توافق هسته ای پرداخته است.
رویترز ادامه داد: به گفته ریان ترنر تحلیل گر خاورمیانه در گروه بین المللی پروتکشن، عقب نشینی یک جانبه ترامپ از توافق هسته ای 2015 بعید است. با این حال ممکن است دولت وی با اعمال فشار بر شرکت های غربی برای خودداری از تجارت با ایران یا ایجاد بی ثباتی و بلاتکلیفی در باره معافیت های ایران از تحریم ها، توافق هسته ای را به شدت تضعیف کند.
رویترز در ادامه این گزارش با عنوان زلزله ترامپ می افزاید: بلاتکلیفی موجب تاخیرهای طولانی در امضای قراردادهایی شده که ایران خواستار انعقاد آنها با شرکت های بین المللی برای اکتشاف و بهره برداری از میدان های نفت و گاز است. این درحالیست که رئیسی و قالیباف، رقیبان محافظه کار (اصولگرا) روحانی قول داده اند که در صورت پیروزی در انتخابات، پنج تا 6 میلیون شغل در دوره نخست ریاست جمهوری خود، ایجاد کنند. این دو گفته اند که با تمرکز بر تولید ملی و کاستن از فاصله میان ثروتمندان و تهیدستان، یک اقتصاد درون نگر ایجاد خواهند کرد.
این رسانه غربی نوشت: رئیسی گفته است «مبلغ ماهانه ای را که به طبقه پائین دست اختصاص خواهد داد، سه برابر خواهد کرد.» قالیباف نیز قول داده است که درآمد ملی را در مدت یک دوره چهار ساله 2.5 برابر افزایش خواهد داد. اما دیگر شخصیت های سیاسی چه از جناح محافظه کار (اصولگرا) و چه هوادار روحانی، اجرا شدن این پیشنهادها را مورد شک و تردید قرار داده اند. اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس جمهوری که در این انتخابات نامزد نیز شده است، گفت «کسانی که می گوند پنج میلیون شغل ایجاد خواهند کرد، مردم را فریب می دهند.»
رویترز اضافه کرد:« علی لاریجانی رئیس محافظه کار (اصولگرا) مجلس ایران نیز با انتقاد از نامزدهایی که وعده های غیرقابل اجرا و ناممکن می دهند، گفت: بودجه ای برای افزایش مبلغی که دولت به طبقات پائین می دهد، وجود ندارد. سعید لیلاز تحلیل گر هوادار روحانی گفت: این نامزدها همگی می خواهند کار ایجاد کنند، تولید و رشد اقتصادی را افزایش دهند. آنها همان وعده های پیشین روحانی را با ارقام بیشتر و بالاتر، تکرار می کنند.
***اندیشکده بروکینز: نظام جمهوری اسلامی ایران از پیروزی دوباره روحانی در انتخابات، استقبال می کند
تارنمای اندیشکده بروکینگز نیز در نوشتاری تحلیلی با محور انتخابات ریاست جمهوری ایران نوشت: با وجود ورود ابراهیم رئیسی به عرصه رقابت های انتخابات ریاست جمهوری، نظام جمهوری اسلامی از انتخاب دوباره حسن روحانی مردی که مورد اعتماد است، استقبال خواهد کرد.
مقاله نویس اندیشکده بروکینز افزود: «محمد باقر قالیباف که در دست راست و جناح سیاسی ابراهیم رئیسی قرار دارد، فردی شاخته شده است. او در دوران جنگ تحمیلی علیه ایران فرمانده بوده و بعد از پایان جنگ به عنوان یک مدیر تکنوکرات در پست شهردار تهران خدمت کرده است.
با توجه به حرف های شنیده شده در مورد رئیسی، تنها باید یک گزینه وجود داشته باشد و آن، پیروزی در انتخابات است. آوردن یک روحانی نسبتا ناشناخته به صحنه انتخابات و قرار دادن او در معرض داوری افکار عمومی و دیدن نتیجه باخت وی در انتخابات غیر قابل دفاع است. حتی یک باخت ضعیف با اختلاف بسیار کم، به اعتبار او در جایگاهی که برایش تصورمی شود، خدشه وارد خواهد کرد.»
اندیشکده بروکنیز نوشت: جناح محافظه کار (اصولگرا) به رغم دو دوره پیروزی احمدی نژاد دارای اقبال کافی برای پیروزی نیست. رئیسی کارزار انتخاباتی خود را راه اندازی کرده، اما حضور او تحت تاثیر قالیباف و اسحاق جهانگیری قرار دارد.
اندیشکده بروکینگز با بیان این ادعا که « احتمال برنده شدن رئیسی نیاز به مهندسی خلاقانه زیادی دارد»، افزود: حسن روحانی که مرد مورد اعتماد حکومت است، رای بیاورد، چه بهتر. رئیس جمهوری مستقر دیدگاه های رو به جلو در مورد اقتصاد و دیپلماسی دارد و در مقایسه با جناح محافظه کار (اصولگرا)، تعامل گسترده ای با جهان خارج دارد. به هر حال او در چهار سال گذشته کاری برخلاف خط قرمز های نظام ایران انجام نداده است و استقبال محترمانه او از طرف مقام های اروپایی این امکان را به جمهوری اسلامی داده تا در برابر دشمنی آمریکا مقاوم ترشود.
اندیشکده بروکینگز اضافه کرد: انتخاب روحانی در سال 1392 سرمایه گذاری خوبی در داخل و خارج بود و در صورتی که وی با تفاوت کمتری از رقبا به پیروزی برسد، برای رقیبانش مصیبت نخواهد بود.
بروکینگز افزود: رئیسی به دنبال کسب تجربه بوده و انتخابات را فرصتی برای آزمودن اقبال عمومی نسبت به توانایی او برای تمرین سیاست خرد مورد بهره برداری قرار داده است. ظهور بدون مقدمه او در صحنه انتخابات، تصادفی نیست. در شرایطی که پیش بینی عملکرد رئیسی غیر ممکن است، انتخابات آینده شاهد رقابت مهمی برای بالا بردن شناخت مردم خواهد بود.
*** یورونیوز: رقابت های انتخاباتی به نقطه حساس رسیده است
شبکه یورونیوز نیز درباره انتخابات ریاست جمهوری ایران گزارش داد: رقابت های انتخاباتی ایران به نقطه حساس خود رسیده است. نامزدهای انتخاباتی دو مناظره پرحاشیه که مملو از اتهام زنی بود را پشت سر گذاشتند و اکنون با تمام قدرت به تبلیغات خود ادامه می دهند.
حسن روحانی رئیس جمهوری ایران، این بار در مقام نامزد انتخابات ریاست جمهوری به همدان رفت و در سالن ابن سینای این شهر در جمع هواداران سخنرانی کرد. او با حمله شدید به رقبای انتخاباتی از جمله ابراهیم رئیسی و محمد باقر قالیباف اعلام کرد: « ما در انتخابات آمده ایم تا به بداخلاقی پایان بدهیم و به خشونت ورزان و افراطیون بگوییم دوره شما تمام شده است. شما هشت سال در این کشور بودید و مردم دیدند که در این کشور چه کردید.»
یورونیوز افزود: در این گردهمایی بسیاری از هواداران روحانی شعارهایی مبنی بر تاکید بر ادامه ریاست جمهوری وی برای چهارسال دیگر سر می دادند. رئیس جمهوری ایران در یکی از مهمترین بخش از سخنانش در حمله ای مستقیم گفت: 'ملت ما خرداد 92 اعلام کرد که راه حصر و انزوای ایران را نمی پذیرد. ملت ایران یکبار دیگر هم اعلام کرد که مسیرش مسیر آزادی است و آن اسفند 94 بود. اردیبهشت 96 هم یکبار دیگر مردم ایران اعلام می کنند آنهایی که در طول 38 سال فقط اعدام و زندان بلد بودند، را قبول ندارند.'
*** بازتاب اظهارات رئیسی و روحانی درباره مالیات آستان قدس رضوی در رادیو فرانسه
رادیو بین المللی فرانسه (RFI)، نیز امروز (دوشنبه) در گزارشی به بررسی تبلیغات انتخاباتی ایران پرداخت و در این میان به بررسی اظهارات اخیر ابراهیم رئیسی پرداخت.
دراین گزارش آمده است: تولیت آستان قدس رضوی و نامزد محافظه کاران (اصولگرایان) در دوازدهمین انتخابات ریاست جمهوری در پاسخ به انتقاد حسن روحانی گفت که آستان قدس رضوی از زمان تأسیس جمهوری اسلامی ایران به دستور آیت الله خمینی مالیات نمی پردازد و رهبر کنونی نیز، همین دستور بنیانگذار جمهوری اسلامی را تا امروز تمدید کرده است.
به گزارش ایرنا، رادیو بین المللی فرانسه افزود: 'رئیسی درباره عدم پرداخت مالیات توسط آستان قدس رضوی همچنین گفت که تمام درآمدهای این نهاد مذهبی از محل نذورات و وقف تأمین می شود و آستان قدس بسیار بیش از مالیاتی که باید به دولت بپردازد به نیازمندان کشور کمک می کند و در واقع با این کار به دولت یاری می رساند. ابراهیم رئیسی البته مدعی شد که آستان قدس رضوی به دستور رهبری مالیات بر ارزش افزوده را می پردازد و حاضر است حساب و کتاب آن را به مردم ارایه کند.'
حسن روحانی که برای دومین بار نامزد انتخابات ریاست جمهوری شده در همایش طرفدارانش خطاب به ابراهیم رییسی، تولیت آستان قدس رضوی، گفته بود: اگر پرداخت مالیات قانون است چرا نهاد تحت کنترل شما مالیات نمی پردازد؟
*** فرانس 24: انتخابات آتی، همه پرسی برای دولت روحانی
شبکه تلویزیونی فرانس-24 نیز در گزارشی انتخابات آتی ریاست جمهوری در ایران را نوعی همه پرسی برای دولت روحانی عنوان کرد.
در این گزارش آمده است:انتخابات نوزدهم می ایران، نوعی همه پرسی درباره سیاست های حسن روحانی رئیس جمهوری ایران تلقی می شود، روحانی میانه رویی که از ورود ایران به اقتصاد جهانی حمایت کرد و محدودیت هایی را بر فعالیت هسته ای کشورش در ازای کاهش تحریم ها پذیرفت.
شبکه تلویزیونی فرانس 24 اضافه کرد: روحانی در حالی بار دیگر در انتخابات شرکت کرد که به سبب سیاست های اقتصادی اش با انتقاداتی از جانب محافظه کاران (اصولگرایان) روبه رو است.
*** المانیتور: نشانه های بسیار کمی از تحقق وعده های اقتصادی رقبای حسن روحانی دیده می شود
تارنمای المانیتور نیز در گزارشی عنوان کرد: در حالیکه رقبای اصلی حسن روحانی در انتخابات ریاست جمهوری در حال دادن وعده های بزرگی از جمله پرداخت یارانه بیشتر و اشتغال زایی گسترده هستند، نشانه های بسیار کمی وجود دارد که ثابت کند این وعده را می تواند تحقق یابد.
به گزارش ایرنا، دراین گزارش به قلم یکی از مدیران و صاحبان موسسه بین المللی آتیه مستقر در وین و دارای مدرک دکترا در رشته مدیریت بازرگانی از دانشگاه بین المللی مدیریت پاریس آمده است: در بحبوحه رقابت های انتخاباتی در ایران، شش کاندیدای این انتخابات با دادن وعده هایی می خواهند نشان دهند که چگونه مشکلات اقتصادی ایران را با سیاست های موردنظرشان مورد توجه قرار می دهند.
در حالیکه حسن روحانی و اسحاق جهانگیری بر ادامه سیاست های اقتصادی فعلی دولت تاکید داشته اند، چهار کاندیدای دیگر در حال ارائه سیاست های اقتصادی خاص خود هستند که لازم است به دقت مورد بررسی قرار بگیرند. باید مشخص شود که ایا این وعده های داده شده جدید توسط کاندیداها قابل اجرا هستند یا اینکه آیا راه حل واقعی مشکلات اقتصادی پیچیده ایران هستند یا خیر.
نویسنده المانیتور افزود: هر وعده اعمال اصلاحات اقتصادی که داده می شود باید بر اساس این سوال مورد بررسی قرار بگیرد که چه منابع مالی برای این طرح ها اختصاص خواهند داد. با یک بررسی سریع وعده های که تاکنون در رقابت های انتخاباتی داده شده، مشخص می شود که هیچ کدام از رقبای حسن روحانی طرح اقتصادی واقعی ندارند و مسائلی که در بحث هایشان مطرح می کنند فقط وعده های اقتصادی است که در برخی موارد براساس گفتمان پوپولیستی داده می شود. از جمله این وعده ها افزایش یارانه های ماهیانه بوده است.
این پایگاه خبری تحلیلی آمریکایی اضافه کرد: ابراهیم رئیسی یکی از این کاندیداها قول داده که مبلغ یارانه ماهیانه را سه برابر کند. وعده رئیسی بار سالانه بیش از هشت میلیارد دلاری را بر دوش بودجه دولت می گذارد که البته این وعده بدون اشاره آشکار به اینکه این پول قرار است از کجا تامین شود، داده شده است. دادن پول بیشتر به اقشار کم درآمد اقدامی تورم زا نیز است.
المانیتور نوشت: قالیباف نیز دو وعده انتخاباتی مهم داده که لازم است در چارچوب حقایق اقتصاد ایران درک شود. قالیباف گفته است که تولید ناخالص داخلی (درآمد) ایران را دو تا پنج برابر می کند. اگر وی می خواهد در یک دوره چهار ساله به این هدف برسد، ایران باید رشد اقتصادی سالیانه 26 درصدی را تجربه کند که به بیان دیگر یک معجزه اقتصادی لازم دارد. کارشناسان بر این باورند که مسیر رشد اقتصادی در ایران طی چند سال آینده به طور میانگین سالیانه بین پنج تا هفت درصد خواهد بود.
در گزارش المانیتور آمده است: بنابراین این وعده قالیباف چیزی بجز یک وعده توخالی نیست. به علاوه اینکه شهردار تهران اعلام کرده پنج میلیون شغل در دوره اول ریاست جمهوری اش ایجاد کند. براساس تحلیل های اقتصادی، ایجاد یک شغل پایدار به سرمایه گذاری حدود 50 هزار دلاری نیاز دارد این بدان معناست که ایجاد پنج میلیون شغل به سرمایه گذار حدود 250 میلیارد دلار طی چهار سال آینده نیاز دارد. در کشوری که سرمایه گذاری سالیانه تاسیسات زیربنایی دولت به حدود 30 میلیارد دلار می رسد و سرمایه گذاری خارجی سالیانه حدود 10 میلیارد دلار است، یک انقلاب اقتصادی برای دستیابی به سرمایه گذاری 250 میلیارد دلاری در چهار سال لازم است.
المانیتور تصریح کرد: براساس آمارهای اعلام شده، اقتصاد ایران در چهار سال گذشته دو میلیون شغل ایجاد کرده که کمتر از سطحی بوده که برای مهار بیکاری لازم است. شکی وجود ندارد که می توان شغل های بیشتر ایجاد کرد اما به اصلاحات بیشتری برای رسیدن به این هدف نیاز است. حتی مصطفی میرسلیم یکی از کاندیدای محافظه کار (اصولگرا) انتخابات ایران نیز از رئیسی و قالیباف انتقاد کرده و آنها را به دادن شعارهای عامه پسند در رقابتهای انتخاباتی متهم کرده است.
نویسنده این مقاله المانیتورسپس نوشت: یک سوال کلیدی نیز در اینجا مطرح است اینکه برای ایجاد شغل های مورد نیاز چه کاری لازم است انجام شود؟ حقیقت کلیدی همچنان این بوده که موتور اصلی اشتغال زایی بخش خصوصی بوده است. دیگر مساله مهم بهبود فضای کسب و کار است؛ مساله ای که کاندیدهای کمی در مورد آن صحبت می کنند.
در پایان این گزارش المانیتورعنوان شد: تمامی کاندیداها به مقابله با فساد اشاره می کنند اما در دیدن این مساله ناکام بوده اند که سطح فساد فعلی در نتیجه تداوم سیاست های ناکام گذشته بوده و اینکه فقط می توان آن را با اصلاحات سیاسی، ساختاری و حقوقی اساسی حل وفصل کرد، مساله ای که هیچ کدام از کاندیداها به آن توجه ندارند.
*** نشریه 'واشنگتن دیپلمات': تلاش برای کنار زدن روحانی
پایگاه اینترنتی نشریه' واشنگتن دیپلمات' در گزارشی عنوان کرد: «تندروها برای کنار زدن رئیس جمهور میانه رو از قدرت مبارزه می کنند. »
دراین گزارش به قلم 'رایان آر.میگد(Ryan R. Migeed) و آنا گاول (Anna Gawel) آمده است: دو موضوع حمله اخیر دونالد ترامپ به جنگ داخلی سوریه و سوالات در مورد روابط دولت وی با روسیه بر انتخابات ریاست جمهوری آتی ایران سایه افکنده است؛ انتخاباتی که به نظر می رسد مخالفان حسن روحانی ضعیف هستند و توانایی جلب حمایت های گسترده عمومی را ندارند.
این نشریه اضافه کرد: در انتخابات ریاست جمهوری فعلی ایران این سوال مطرح است که آیا مسیر میانه روی براساس سیاستهای رئیس جمهور عمل گرای فعلی ادامه خواهد یافت یا محافظه کاران (اصولگرایان) تندرو قدرت را به دست می گیرند.
درادامه این مطلب آمده است: تندروهای محافظه کار (اصولگرا) در ایران به شدت مخالف حسن روحانی هستند. حسن روحانی در حالی در انتخابات چهار سال پیش وارد عرصه رقابت شد که وعده بهبود روابط با غرب وایجاد ثبات در اقتصاد ایران را پس از دوران ریاست جمهوری جنجالی محمود احمدی نژاد داد. محافظه کاران (اصولگرایان) پیش از این نتوانسته بودند بر سر یک کاندیدای واحد و به اندازه قوی برای کنار زدن حسن روحانی از قدرت به اجماع نظر برسند اما ماه گذشته ابراهیم رئیسی به عنوان رقیب اصلی حسن روحانی در انتخابات اعلام حضور کرد.احمدی نژاد نیز با نام نویسی در انتخابات نظام سیاسی ایران را شوکه کرد اما در نهایت احمدی نژاد رد صلاحیت شد.
پایگاه اینترنتی این نشریه آمریکایی افزود: در حال حاضر همه نگاهها به سوی محافظه کاران (اصولگرایان) است که آیا کاندیدای واحد آنها رئیسی خواهد بود یا محمد باقر قالیباف شهردار تهران؟.پیروزی رئیسی یا قالیباف می تواند آغازگر زمینه افول سیاست تعامل با غرب باشد.'
واشنگتن دیپلمات اضافه کرد: انتخابات ریاست جمهوری آتی ایران همچنین آزمونی برای دستاورد حسن روحانی در توافق هسته ای ایران با غرب است. در حالی که دونالد ترامپ پیشتر تهدید کرده بود این توافق را کنار بگذارد یا توافق را مورد بازنگری قرار می دهد، وی با بی میلی در این مقطع زمانی، این توافق را پذیرفته است. توافق هسته ای منجر به ایجاد ثبات در اقتصاد ایران شد اما نتوانسته انتظاراتی که مردم از نتایج اقتصادی حصول توافق هسته ای داشتد، برآورده کند. این توافق همچنین منجر به این نشد که روابط ایران با غرب به طور بنیادین دستخوش تغییر شود. به رغم حصول توافق، بیشتر تجار خارجی در مورد سرمایه گذاری در ایران هراس دارند.
در ادامه این گزارش آمده است: برخی گمانه زنی ها در باره ابراهیم رئیسی منجر به طرح سوالاتی در مورد کاندیداتوری وی شده است و اینکه آیا وی در مورد پیروزی در انتخابات جدی است هر کسی که در این انتخابات پیروز شود، نظرش مهم خواهد بود و این دلیل دیگری است که نشان می دهد این انتخابات مهم به شمار می رود.
واشنگتن دیپلمات تصریح کرد: در حالیکه تولید ناخالص داخلی ایران در ماههای اخیر به طور چشمگیری افزایش یافته این بیشتر به خاطر افزایش تولید و صادرات نفت بوده است.شاهد افزایش فعالیت های اقتصادی بخش های غیرنفتی نبوده ایم. مساله دیگر احتمال افزایش تحریم ها علیه ایران است. هفت مقام دولتی دولت باراک اوباما رئیس جمهوری سابق آمریکا اخیرا در نشریه فارین پالیسی با هرگونه لایحه جدید اعمال تحریم ها علیه ایران مخالفت کردند و گفتند که این گونه لوایح می تواند منجر به این شود که تندروها در ایران بهانه کنار گذاشتن تعهدات ایران در توافق هسته ای را بدست بیاورند. این مقامات در این مطلب عنوان کردند: اگر شرکای چینی، اروپایی یا روسی ما در مذاکرات به این نتیجه برسند که ما در حال دستکاری توافق هسته ای هستیم، اجماع نظر لازم بین المللی برای حفظ فشار به ایران در پایبندی به توافق هسته ای می تواند مخدوش شود. بعید است ایران توافق هسته ای را کنار بگذارد.
*** روزنامه آلمانی: حمایت رئیس دولت اصلاحات از انتخاب مجدد روحانی
روزنامه آلمانی«دویچه تاگس سایتونگ»نوشت: پیش از انتخابات ریاست جمهوری در ایران، رئیس جمهوری پیشین این کشور از انتخاب مجدد حسن روحانی به ریاست جمهوری این کشور حمایت کرد و شکست روحانی را به عنوان تهدیدی برای 'بازگشت به انزوا و تحریم های بین المللی،' دانست. رئیس دولت اصلاحات در ایران، در بیانیه ای که در وب سایت خود منتشر کرد، هشدار داد و خواستار این شد که حامیان وی در انتخابات ریاست جمهوری ایران در 19 مه 2017 به حسن روحانی رای دهند .
این روزنامه آلمانی نوشت: رئیس دولت اصلاحات، ادامه دولت روحانی را «به نفع مردم و کشور» دانست. او از دوران ریاست جمهوری خود 1997-2005 برای اصلاحات سیاسی، پیشرفت اقتصادی و از بین بردن محدودیت های فرهنگی استفاده کرد. این روحانی 73 ساله، هنوز در ایران محبوب باقی مانده، اما چند سال است که تحریم رسانه ای شده است.
این رسانه آلمانی ادامه داد: رئیس دولت اصلاحات در انتخابات ریاست جمهوری سال 2013 نیز از حامیان خود خواست به روحانی رای دهند و محمد رضا عارف اصلاح طلب را متقاعد کرد که به نفع روحانی از کاندیداتوری انصراف دهد. روحانی در دوره اول ریاست جمهوری خود موفق شد از طریق حل و فصل مناقشه هسته ای دیرینه ، تحریمه ای شدید اقتصادی ضد ایران را از بین ببرد اما نتوانست به بهبود وضع اقتصادی ایران کمک کند .
***روزنامه پراودا صربستان: رقیب اصلی روحانی، قالیباف است
روزنامه پرشمارگان پروادا چاپ بلگراد در گزارشی درباره انتخابات ریاست جمهوری ایران نوشت: رقیب اصلی حسن روحانی در انتخابات ریاست جمهوری ایران محمد باقر قالیباف شهردار محافظه کار تهران است.
به گزارش ایرنا، این روزنامه روز دوشنبه به نقل از «اسلوبودان یانکوویچ» کارشناس شرق میانه از موسسه سیاست بین المللی و اقتصاد در برنامه «اسپوتنیک مصاحبه» با یادآوری اینکه در فهرست نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری در ایران، نام ابراهیم رئیسی دیده می شود، نوشت: انتخابات در ایران در وهله اول برای ایرانی ها مهم است، اما ایران قدرت منطقه و یکی از مهمترین کشورها در شرق میانه است.
روزنامه پراودا افزود: در انتخابات ریاست جمهوری که در 19 ماه می در ایران برگزار می شود، 6 نامزد شرکت می کنند که شورای نگهبان این افراد را از میان تقریبا یک هزار و 700 درخواست کننده تائید کرده است. البته با توجه به تعداد زیاد احزاب، ائتلاف، گروه های مردمی که افراد خود را برای انتخابات پارلمانی و ریاست جمهوری نامزد می کنند، امری عادی در این کشور است.
به گزارش روزنامه پراودا، یانکوویچ در پاسخ به این پرسش که تبلیغات انتخاباتی در ایران چطور به نظر می رسد، گفت: رقبای انتخاباتی یکدیگر را به جرم فساد مالی، ضعیف و بد کار کردن و اشتغال به کار از طریق آشنا و رابط متهم می کنند.
روزنامه چاپ بلگراد نوشت: ابراهیم رئیسی دادستان پیشین ایران از یک بنیاد مذهبی بزرگ است. بنیادی که بسیار غنی است. آنها درآمد بزرگی دارند، نشریه و شرکت هایی در زمینه کشاورزی و دیگر شاخه ها، موسسه اقتصادی برای خود دارند.
پراودا ادامه داد: یانکوویچ معتقد است که اگر روحانی در انتخابات آتی پیروز شود انتظار نمی رود که زیاد به غرب نزدیک شود. فضای زیادی برای نزدیک شدن ندارد. حداقل تا زمانی که مساله کنونی سوریه وجود دارد. از طرف دیگر، وضعیت با عراق نیز مطرح است، زیرا که به نظر می رسد آمریکایی ها خواهان نزدیک شدن به عراق بوده که به هیچ وجه در جهت منافع ایران نیست، بنابراین فضایی برای نزدیک شدن به غرب وجود ندارد.