تهران-ایرنا- رئیس آکادمی دیپلماسی فرانسه گفت : سخنانی که ترامپ در مورد ایران اظهار کرد ، خوشایند فرانسه نبود و از نظر ما جدا شدن آمریکا از توافق وین ، بدترین راه حل است.
به گزارش خبرنگار سیاسی ایرنا، میشل دوکلو رئیس آکادمی دیپلماسی فرانسه روز دوشنبه در دیدار با کمال خرازی رییس شورای راهبردی جمهوری اسلامی ایران که در این مرکز انجام شد؛ وضعیت سوریه ، تهدیدات علیه توافق برجام و مواضع دولت آمریکا و فرانسه در قبال برجام را از جمله مسائل بزرگ در دنیا عنوان کرد که پیرامون آن در فرانسه بحث های زیادی شده است .
وی گفت: در جریان انتخابات ریاست جمهوری فرانسه مباحث زیادی در مورد مسایل سوریه مطرح شد و خیلی هم مورد توجه بود و بسیاری از نامزدهای ریاست جمهوری نسبت به سیاست های پاریس در قبال سوریه در سالهای گذشته انتقاد کردند.
رئیس آکادمی دیپلماسی فرانسه اضافه کرد:آقای امائل مکرون در مبارزات انتخاباتی درخصوص این موضوع خیلی محتاط بود و از این که اسد را محکوم کند پرهیز کرد در حالی که اولاند و وزیر خارجه اش به شدت اسد را محکوم می کردند.
میشل دوکلو گفت: مکرون برخلاف آنها این ایده را مطرح کرد که فرانسه باید یک رهیافت جدیدی نسبت به سوریه اتخاذ کند و یک گروه تماس ایجاد شود تا بتواند راه حل و چارچوب کارآمدتر و عملیاتی تری پیدا کند و میانجیگیری در چارچوب سازمان بین الملل انجام شود.
وی اضافه کرد:وقتی مکرون رییس جمهور شد موضع خود را در مورد اسد روشن تر کرد و گفت که رفتن اسد پیش شرط مذاکرات برای یافتن راه حل سیاسی نیست.
رئیس آکادمی دیپلماسی فرانسه خاطرنشان کرد: از آنجا که من یک دیپلمات حرفه ای هستم خواهم گفت که این یک تغییر بزرگی نبود چرا که دولت سابق فرانسه رفتن اسد را پیش شرط نکرده بود ولی دریافت عمومی این بود که ما در این مورد موضع خیلی سختی داریم.
این دیپلمات پیشین فرانسوی ادامه داد: آقای مکرون فرمول دیگری را ابراز و به گونه دیگری موضع فرانسه را مطرح کرد و نشانه ای داد مبنی بر اینکه فرانسه آمادگی دارد مساله را مورد تجدید نظر قرار داده و و راهکارهای سیاسی را تشویق کند.
میشل دکلو در بخشی دیگر از اظهاراتش راجع به اهداف و محدودیتهای گروه تماس اظهار کرد: فرانسه در سوریه نیرویی ندارد و نمی تواند دراین خصوص راه حلی را تحمیل کند. در مقابل، ایران و سوریه اگر واقعا مایل به یک راه حل سیاسی هستند، نفعشان در این است که یک چارچوب بین المللی ایجاد شود که به این اقدامات مشروعیت دهد و فرانسه نیز در این سناریو برای تسهیل گفت و گوها آمادگی دارد.
رئیس آکادمی دیپلماسی فرانسه با اشاره به اختلاف نظر تاریخی ایران و آمریکا و اینکه رسیدن دو طرف به تفاهم بسیار دشوار است گفت: علاوه بر این، رابطه بین آمریکا و روسیه هم خیلی مبهم است. این دو کشور برخی اوقات بیش از حد با هم تفاهم دارند و برخی موارد خیلی به هم دشنام می دهند و توافق ندارند.
میشکل دوکلو گفت:شاید مفید باشد که کشورهایی مثل کشورهای اروپایی با توجه به این که نیروهای نظامی در کشور سوریه ندارند، بتوانند چارچوب گفت و گویی را ایجاد کنند و نیز آنها می توانند در سطح اقتصادی به بازسازی سوریه کمک کنند. وی با بیان اینکه فرانسه عقیده دارد ایران جزو کشورهایی است که حتما باید در مذاکرات حضور داشته باشد خاطرنشان کرد: آستانه از نظر امنیتی یک توافق کلی تری ایجاد می کند که جامعه جهانی آن را تایید کند و برای تغییر قانون اساسی و انتخابات آینده در سوریه و انتقال قدرت راه حل جامعی بدست آید .
وی یادآور شد: من نمی دانم که ایده گروه تماس موفق شود ولی به هر حال به نظرمی رسد این مذاکرات در مورد پارامترهای خروج از بحران برای همه کشورهایی که نگران آینده سوریه هستند،می تواند مفید باشد.
این دیپلمات فرانسوی در بخش دیگری از اظهارات خود در شورای راهبردی روابط خارجی گفت:رییس جمهور فرانسه در قسمت اول سخنرانی خودش در سازمان ملل به مساله سوریه پرداخت و این نشان دهنده این است که برای او این موضوع حایز اهمیت است.
میشکل دوکلو اضافه کرد:مکرون از زمانی که رئیس جمهور شد در مورد لیبی و بحران های دیگر هم ابتکارات سریعی به خرج داد و مخالفان لیبی را به فرانسه دعوت کرد.
وی گفت:چیزی که ما کاملا پیش بینی نکرده بودیم دولت ترامپ است. تهدیدات زیادی که وی در مورد توافق وین به رخ می کشد وضعیت را بسیار پیچیده تر کرده است. ما منتظر هستیم که به نیمه اکتبر برسیم و ببینیم رئیس جمهوری آمریکا اعلام خواهد کرد که ایران متعهد به توافق هسته ای بوده یا نبوده است.
رئیس آکادمی دیپلماسی فرانسه اضافه کرد: پس از آن، کنگره اعلام نظر خواهد کرد به طور یکجانه تحریم هایی را وضع کند و یا این که رییس جمهور تغییر موضع بدهد ودر این صورت باید منتظر ماه ژانویه باشیم.
این دیپلمات فرانسوی ادامه داد: اگر رییس جمهور آمریکا تصمیم بگیرد که رفتارش را نسبت به ایران تشدید کند گزینه های متعددی در اختیار دارد مبنی بر اینکه توافق را به صورت یکجانبه ترک کند و از دیگران هم بخواهد این کار را بکنند و یا این که بخواهد در توافق بماند اما فشار را به ایران افزایش دهد و تحریم ها را زیاد کند و تصمیم های یکجانبه نسبت به توافق و پیامدهای آن داشته باشد.
میشکل دوکلو خاطرنشان کرد: البته من نمی توانم نظر رییس جمهور فرانسه را بگویم اما مواضع وی را اینجا تفسیر می کنم. اینجا ما شاهد یک استراتژی دوگانه هستیم. اولا نقش فرانسه این است که در بحثی که در آمریکا وجود دارد، تاثیر بگذارد. وقتی مکرون در آمریکا گفت که ایران باید در برنامه بالستیک کنترل شود یا وقتی که گفت ایران باید در اقدامات منطقه ای محدود شود فکر می کنم که درباره اتفاقات پس از 2025 چه اتفاقی خواهد افتاد.
رئیس آکادمی دیپلماسی فرانسه اظهار کرد :چیزی هایی که ترامپ در مورد ایران گفت مورد خوشایند فرانسه نبود ولی از نظر ما جدا شدن آمریکا از توافق وین بدترین راه حل است.
وی اضافه کرد:جنبه دیگر استراتژی فرانسه بر اساس چیزی که من استنباط می کنم این است که اگر ترامپ به هر طریقی از توافق هسته ای کنار برود، این سوال مطرح می شود که آیا فرانسه در توافق بماند بدون آمریکایی ها یا نه؛ که البته هنوز در پاریس در این مورد تصمیمی گرفته نشده است.
این دیپلمات فرانسوی گفت: ما هنوز امیدواریم آمریکایی ها چنین تصمیمی نگیرند و مطمئن هستم که اگر این تصمیم در واشنگتن گرفته شود فرانسه به سهم خودش توافق هسته ای را محترم خواهد شمرد.
وی در بخش دیگر از اظهاراتش در خصوص نقش فرانسه در ترسیم مرزهای خاورمیانه در قالب پیمان سایکس –پیکو گفت: فرانسه به تعهداتش عمل خواهد کرد و گناهانش را به دوش می کشد یعنی در خصوص معاهده سایکس- پیکو برای تقسیم منطقه که فرانسه با انگلیس در آن شریک بود ، اگر این گناهی است که ما مرتکب شدیم باید تبعات آن را به دوش کشید.
وی در عین حال گفت: ما همچنان موافق تمامیت ارضی سوریه هستیم و نیز موافق تجزیه عراق نیستیم و با جدایی کردستان که ظاهرا نشانه اولیه آن است موافق نیستیم. البته باید به مسئله کردها پرداخت ولی راه حل آن ، تجزیه کشورهایی نیست که کردها در آن وجود دارند.
میشکل دوکلو خاطرنشان کرد: فکر می کنم دولت فرانسه سعی خواهد کرد که یک گفت و گوی قوی را با ایران نه فقط به دلیل توسعه اقتصادی، ایجاد کند و توسعه دهد؛ البته شرایط بسیار دشوار است و این باعث می شود که گفت و گوی میان ایران و فرانسه ضرورت بیشتری پیدا کند .
وی در عین حال گفت: ما نباید منتظر نتایج سریع باشیم بلکه باید بین پاریس و تهران تمام موضوعات را بدون استثنا مطرح کنیم.
سیام**1058**2021** خبرنگار: محمد افضلی**انتشار:امیر کاردان راد